Beleef Curaçao

Er is over Curaçao veel te vertellen en op deze pagina’s gaan wij op een aantal zaken wat dieper is. Het eiland is een zelfstandig land binnen het koninkrijk der Nederlanden sinds 10 oktober 2010 toen een meerderheid van de bevolking zich in een referendum uitsprak voor deze zelfstandigheid. Tot op dat moment was het bestuurlijk centrum van de Nederlandse Antillen er gevestigd.

Naast Curaçao bestonden de Nederlandse Antillen uit een van de andere twee ABC eilanden en Bonaire en de bovenwindse Antillen, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten. Het andere ABC eiland, Aruba, had sinds 1986 al de status van een apart land binnen het koninkrijk der Nederlanden. Dat volgens de bekende informatie Curaçao het grootste eiland was en ook de grootste stad, Willemstad had, betekende dat daar het bestuurlijk centrum van de Nederlandse Antillen was. Dat bij de algemene informatie Curaçao niet te noemen is zonder de andere Antilliaanse eilanden ook te benoemen heeft te maken met het feit dat de gezamenlijkheid een grote invloed heeft gehad op het eiland en voor lange tijd in de geschiedenis Curacao een belangrijk centraal punt is geweest. Over Curaçao valt nog veel meer te zeggen in combinatie met de andere Antilliaanse eilanden en het Caribische gebied en daar zijn dus ook de andere pagina’s aan gewijd. Het feit dat het eiland altijd een centraal punt is geweest brengt wel met zich mee dat het eiland de grootste en best ontwikkelde infrastructuur heeft.

Het rijke koloniale verleden van Curaçao heeft veel welvaart opgeleverd maar deze was niet altijd eerlijk verdeeld. Daar is in de loop der tijd verandering in komen al gebeurde dit pas na een opstand, vandaag de dag plukt Curaçao de vruchten van het verleden, over het eiland Curaçao is veel te vermelden in het kader van toeristische trekpleisters. Dit is een belangrijk punt want het toerisme is nog steeds een belangrijk inkomstenbron. Het koloniale verleden heeft bijvoorbeeld gezorgd voor de zeer mooie plekken in de hoofdstad Willemstad waarvan delen nu op de UNESCO wereld erfgoed lijst staan. Over Curacao kan verder gezegd worden dat de industrie voor een grote toevlucht heeft gezorgd vanuit de andere Antilliaanse eilanden. Vooral op het moment dat in de negentiende eeuw de slavernij werd afgeschaft hadden de vele ex-slaven geen bron van inkomsten meer om in hun bestaan te voorzien. Vaak gingen deze slaven dan in Curaçao vragen of er werk te vinden was en eindigden dan in situaties die niet veel beter wagen dan de slavernij waar men uit kwam. Omdat Curaçao geen natuurlijk grondstoffen zoals olie of edelmetalen had moest zal over Curaçao feiten en cijfers geven met betrekking tot de heersende Europese machten als Spanje als eerste ontdekkers en later hoofdzakelijk de Nederlanders, voornamelijk gaan over industrieën die door de Europeanen zijn geïntroduceerd. Een belangrijke daarvan waren de plantages in het verleden waarover nog steeds veel informatie op Curacao is te vinden en de olie raffinaderij die Shell daarom in het begin van de twintigste eeuw bouwde om de olie uit Venezuela te verwerken.

De raffinaderij bleek ook belangrijk in de tweede wereld oorlog omdat de geallieerde schepen en vliegtuigen van voldoende brandstof konden worden voorzien. Voor de meeste mensen zal met betrekking tot Curaçao informatie vinden echter van toeristische aard zijn. Daarbij zal het dan gaan over de vele bezienswaardigheden op Curaçao zoals musea of evenementen. Anderen zullen wellicht meer geïnteresseerd zijn in actief op Curaçao zijn en willen weten waar men kan duiken of surfen. Op basis van algemene informatie en beschrijvingen is van belang bij het plannen van uw vakantie naar Curaçao. U kunt daarmee immers bepalen of het een vakantie bestemming voor u is of toch liever niet. Over het eiland Curaçao feiten en cijfers geven zal echter niet alles vertellen omdat het meeste toch persoonlijk ervaren moet worden.

Weer en Klimaat

De meeste mensen zullen bij het uitzoeken van een vakantie bestemming heel erg letten op het weer en klimaat van die bestemming. Laten we eerlijk zijn, de reden om naar een tropische vakantie bestemming te gaan is ook meestal het weer en de positieve invloed die het klimaat heeft op alles wat er te beleven valt.

Het zal dan ook vaak betekenen dat veel mensen op basis van het weer en klimaat zullen bepalen wanneer men op vakantie zal gaan. Voor heel veel bestemmingen zal het een verschil maken in welk jaargetijde men op vakantie gaat, de verschillende jaargetijden hebben vaak een ander klimaat en dat voor een groot deel bepalen hoe een vakantie er uit zal zien. Het is dan ook een enorm voordeel dat wat betreft het klimaat soort Curaçao eigenlijk heel weinig verschil in de seizoenen kent. Een verblijf op Curaçao zal betekenen dat u van een heerlijk constant weertype kunt genieten waardoor u er het hele jaar door goed terecht kunt. Dat wat betreft het weer Curaçao erg constant is ligt aan de ligging van het eiland ten opzichte van de evenaar. Vanaf de kop van zuid Amerika net ten oosten van Brazilië tot net onder Florida ligt het gebied tussen de evenaar en de Kreeftskeerkring. In dit gebied en ook het gebied ten zuiden tot aan de Steenbokskeerkring, komen de gebieden voor waar een constant weertype en een droog klimaat heerst. Zo is het klimaat op Curaçao ook te omschrijven en dit is ook goed te zien als u op het gebied van flora en fauna Curaçao bekijkt.

Op Curaçao kunt u het weertype dus als droog omschrijven en dat wordt bewezen door de neerslagcijfers. Gedurende het hele laar valt er gemiddeld 550 millimeter regen en dat is ongeveer tweederde van wat er in Nederland per jaar valt. Daarom is dan ook op Curaçao weer een belangrijke reden om juist daar vakantie te vieren. Aangezien de meeste regen in de maanden oktober, november en december valt zijn wellicht de maanden om er juist niet door te brengen. Dit noemt men dan ook het regenseizoen en samen met de temperatuur op Curaçao valt het dan niet altijd mee. De erg vochtige en zware lucht die door de temperatuur nog erger aan voelt dan het in werkelijkheid is zal u echt het gevoel van een tropische vakantie geven. De gemiddelde temperatuur op Curaçao is net iets meer dan 31 graden maximaal en bijna 26 graden minimaal over een heel jaar De maandelijkse temperatuursverschillen in een jaar zijn gemiddeld echter niet meer dan een graad of drie. Dit zorgt er dus voor dat u het hele jaar door mooi weer mag verwachten zonder dat het vreselijk heet wordt en ook zonder dat het koud zal zijn. Deze constante tropische weer en klimaat behoren daarom ook tot de belangrijkste toeristische trekpleisters van Curaçao. Het zorgt er immers voor dat u altijd voor goed weer Curaçao heel goed kunt bezoeken waarbij u in sommige maanden wel eens iets meer regen mag verwachten dan in andere maanden.

Klaar om te boeken?

Wacht niet langer en boek direct uw droomvakantie in onze prachtige villa!